Häst och vagn på semestern – romantiskt eller djurplågeri?

När jag var i New York härom året reagerade jag starkt på villkoren för de stackars hästarna som drog vagnar med turister för turister runt Central Park. Kan man inget om hästar ser man kanske bara en häst med en tjusig vagn, men kan man lite mer ser man halta hästar som borde vila sig friska, skavsår efter selarna och hästar som får stå utan skydd för vare sig sol eller regn. Och man ser inte skymten av vattenhinkar när hästarna står och väntar.

Jag tycker att det är extremt olämpligt att ha hästar i så pass trafikerad miljö, för de flesta bilister är helt värdelösa på att läsa av hästar och kan genom sitt beteende skapa eller förvärra allvarliga situationer som leder till skador på såväl hästar som människor. Nu senast var det hästen Oreo som löpte amok i New York. Det var den trettonde hästolyckan i New York på lite över ett år, rapporterar Horsetalk.

Tyvärr är New York inte den enda ort där jag har sett hästar fara illa för att okunniga turister tycker att det är pittoreskt eller romantiskt att åka häst och vagn. Värst var nog Kuta på Bali. Efter att ha sett stackars ponnyer som drog alldeles för tunga kärror med alldeles för feta turister funderade jag länge på hur folk tänker egentligen eller om alla är helt blinda för att ponnyerna var magra, hade sår, var angripna av ohyra och hade alldeles för långa och oskötta hovar. Jag grät när jag såg det och utnämnde Kuta till helvetet på jorden. Dit vill jag aldrig mer åka tillbaka.

Hur kan man då, som icke hästkunnig, se att hästar far illa? Här kommer några tips på vad man kan titta efter.

1. Generellt är våra hästar i Sverige precis som sina ägare; lite för feta, så bara för att hästarna är smalare än de vi är vana att se betyder det inte att de mår dåligt. Däremot, om hästen påminner om en indisk ko och revbenen syns så tydligt att man kan knäppa fram melodier på dem är hästen för mager.

2. Om hästen har sår efter utrustningen är det fel. Kolla särskilt i hästens mungipor, där bettet ligger. Du ska inte se några sår där. Det ska också vara ett riktigt bett, inte någon ståltråd eller något annat hemmabygge. Ett riktigt bett är åtminstone 10 mm tjockt och rundat, så att inte hästen kan skada sig på det.

3. Om hästen är halt ska den inte arbeta. Då ska den vila. Ett otränat öga kanske inte ser att hästen är halt, men slut då ögonen och lyssna. Skritt, den långsammaste gångarten, ska vara fyrtaktig. Lysna så att hovslagen låter i takten ”1-2-3-4, 1-2-3-4”. Nästa gångart är trav. Den är tvåtaktig och ska låta ”1-2, 1-2, 1-2”. Skulle hästen gå i galopp, den snabbaste gångarten, på asfalt är det helt uppåt väggarna. Det sliter på hästens ben och medför stor risk att den halkar och slår sig. Lyssna också efter ”klirr” när hästarna går. Hör du ett ”klirr” betyder det att en sko är lös. Generellt behöver det inte vara någon fara, men skulle hästen tappa skon kan hoven gå sönder, dels av att delar slits med när skon ramlar av, dels av att slitas ojämnt mot marken. Hur som helst kan hästen bli jävligt halt.

4. Anstränger sig kuskarna för att söka skugga för sina hästar när de väntar på kunder eller får de stå exponerade för stark sol? Här överlåter jag till dig att fundera på vilket som är att föredra i hög värme. Oavsett om man är häst eller människa.

5. Får hästarna friskt vatten?

6. Får hästarna mat? (Hästarna behöver inte mat så fort de stannar, men om man passerar hästsamlingsplatsen ofta och på olika tider på sin semester brukar man kunna se vilka tider de får mat på.) Mat kan vara såväl hö (läggs på marken framför hästen eller läggs i en höhäck eller hängs upp i ett nät) som pellets/havre/majs etc. som ofta serveras i en tornister, en sorts påse som hästen står med nosen i och som spänns fast runt hästens huvud.

7. Om det är lite kyligare eller regnigare klimat, får hästarna filtar över ryggen när de väntar på nästa kund?

Detsamma gäller turridningshästar och strandåsnor och kan kompletteras med:

8. Åsnor är inte så starka som man kan tro. De ska inte bära för stora och tunga ryttare. Barn och lättviktiga vuxna kan rida på åsnor, men om åsnan är typ 115 cm i mankhöjd (man mäter alltså där manen slutar och ryggen börjar) bör inte ryttaren väga mer än cirka 50 kilo. Det är alltså inget riddjur för stora karlar.

9. Hästar ska generellt inte ridas in innan de är tre år gamla (det finns undantag). Det är för att deras kropp inte har vuxit tillräckligt mycket för att klara av tyngden av en ryttare innan dess. Fråga gärna hur gammal hästen är.

10. Har hästen ett föl med vid sidan? Dra öronen åt dig. När fölet har blivit lite äldre kan det följa med mamma på en liten arbetstur (men inte i trafiken), men föl ska inte följa med mamma hela långa dagen. Och mamma ska inte jobba hela, långa dagen när hon har föl vid sidan.

Ser du något av ovanstående, gör världen en tjänst och låt bli att åka eller rida. Det spelar ingen roll om kusken eller åsnefösaren hävdar att hans djur mår bra. Det är hans jobb att säga det. Hyr en cykel eller gå istället.

Far alla hästar som drar häst och vagn illa? Nej, absolut inte. När jag var i Wien såg jag bara välmående hästar som drog turistvagnarna. Jag såg också hur kuskarna ansträngde sig för att skola in yngre hästar som fick gå med äldre och trygga hästar för att lära sig jobbet.

Om man vill rida på semestern kan man till exempel boka in sig på en ridresa. Själv har jag åkt med Häst & Sportresor som har resor över hela världen. De testar själva alla ridcenter som de har i sitt utbud. Eftersom det är hästmänniskor med gediget hästkunnande som driver resebyrån känner jag att det är en garanti för att även de ställen i katalogen som jag inte har varit på är bra. Även om man inte vill vara med på en hel ridresa rekommenderar jag den som vill rida på semestern att kontakta Häst & Sportresor och fråga om man kan boka in en enstaka lektion eller uteritt på semesterorten.

Tyvärr har jag sett många hästar världen över fara illa för att turister  inte fattar bättre och hästarnas ägare är för okunniga/fattiga/skrupelfria. Min man vet bättre än att försöka överraska mig med en romantisk hästtur i solnedgången på semestern. Jag hoppas att fler är lika vettiga. I så fall kan vi få ett slut på djurplågeriet, så att de som bryr sig om sina djur premieras och de andra kan tjäna sina pengar på att hyra ut cyklar i stället.

 

Text och bilder på denna sida tillhör the Horse World of Carro. Kopiering och publicering, även för privat bruk, är förbjudet utan tillstånd.

Annonser

10 thoughts on “Häst och vagn på semestern – romantiskt eller djurplågeri?

  1. Kloka ord men jag såg ganska många halta hästar dra turistvagnar i Wien i våras… Och kuskarna gillade INTE när jag klev runt och granskade hästarnas(ofta eländiga) hovar :/

  2. Pingback: Bättre tider för spanska åsnor « the Horse World of Carro

  3. Pingback: Ridning, nya motionstrenden i Indien « the Horse World of Carro

  4. Pingback: HWoC sensationellt till final i ESMA « the Horse World of Carro

  5. hej du ! vilket bra inlägg! är det ok om jag lånar detta till min blogg? (stoppahastplageri.blogg.se) såklart så kommer jag att länka din blogg & berätta att det är du som skrivit det 😀

  6. Pingback: Hästtävling i Central Park | the Horse World of Carro

  7. Tur att vi i Sverige är en aning bättre på att sköta våra hästar för säsongsarbete. Ett exempel är hästtrafiken på Visingsö. Välskötta fjordingar av det sällskap som sköter alla turerna med häst och vagn runt olika sträckor på ön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.