Vem är vem på Falsterbo Horse Show

Julis intåg betyder för en del att det är dags att göra sitt bästa för att dränka Gotland. Antingen genom grupptryck under Almedalsveckan eller genom vaskning under Stockholmsveckan. För andra betyder det tennis och mingel i Båstad. För oss hästmänniskor betyder det Falsterbo Horse Show.

Hit kommer alla, det är liksom stället ”to see and be seen”. Innan avfärd kan det vara bra att identifiera vem som är vem, så att man vet vad man ska packa, vem man ska hänga med på plats och vilka som är bäst att beundra på avstånd.

Hedda Hästskötare
Hedda kommer egentligen från Åmål och har aldrig varit någon ryttartalang själv. Hon har varit på touren, alltså den internationella tävlingscirkusen, i närmare tio år. Hon började grooma åt en tysk ryttare som red medelsvåra klasser och som den lojala svensk hon är har hon hängt kvar år ut och år in och det har betalat sig, för tysken rider nu de högsta klasserna och Hedda är alltid med. Fast nu är det hon som kör den stora Kettererlastbilen. Du hittar henne med en trasa i fickan och en ryggsäck på ryggen, ungefär ett halvt steg bakom ekipaget. (Om det inte är en dressyrhäst hon sköter, för då hänger hon i kedjegrimskaftet som är fäst i bridongen, även när ryttaren sitter på för att skritta ner till framridningen.) Skulle du mot förmodan stöta på Hedda i någon av serveringarna känner du igen henne på att hon knappt tuggar maten, mer suger den i sig, som om hon aldrig har sett mat förut och nog aldrig mer kommer att få mat igen. Det är svårt att få tiden att gå ihop när man har fyra hästar med på internationell tävling.

Roger Ryttare
Roger går konstant omkring i sina vita ridbyxor på tävlingsområdet. Även de dagar han inte tävlar själv. På så vis vet alla att han är en ryttare, alltså en sorts halvgud i Falsterbosammanhang. Roger är kanske inte den som har mest framgång inne på banan, men han får alltid blågul rosett i klassen ”först till baren” (efter tre segrar får man vandringspriset ”trippelbaren”). Trots att Roger är ganska kort och har ett rätt oansenligt utseende får han alltid ragg i baren. Det beror naturligtvis på de vita byxorna. Falsterbo är som en tio dagar lång julafton för Roger. Resten av året släpar sig liksom fram, men i samma stund som kvalet till Falsterbo är klart, oavsett om det är Amateurs tour eller unghästklasserna, känner Roger livet i sig.

Vicky och Vuppe VIP:son
Egentligen är inte Vicky och Vuppe VIP:son särskilt intresserade av hästar, men alla är ju i Falsterbo, så då måste de också vara det. De tillhör skaran som bor i samma exklusiva Stockholmsförort och som alltid befinner sig på samma plats som sina grannar. På vintern är det Chamonix och Åre, på sommaren är det Båstad, Falsterbo och Troppan. Varför vet ingen, men det sägs att de styrs av samma instinkter som flyttfåglar. Du känner igen dem på Vickys totalt opraktiska klädsel med höga klackar (i gräset – hallååå?!) och Vuppes röda byxor (eller shorts om det skulle vara osedvanligt varmt). Naturligtvis bär de hatt och hälsar på alla de känner – och det är de flesta på VIP-läktaren – med ett glatt ”HÄÄÄÄ”. Längre än till VIP-läktaren kommer de aldrig, för då måste de beblanda sig med pöbeln, usch!

Petronella Party
Petronella Party är besläktad (men inte släkt) med Vicke och Vuppe VIP:son. Petronella ser du inte på tävlingsområdet under dagtid, först när mörkret lägger sig och partytältet öppnar gör hon entré. Och vilken entré! Petronella har tillbringat timmar framför spegeln, där hon har lockat håret, sminkat sig och valt kvällens outfit – olika varje kväll naturligtvis. Petronella har aldrig satt sin fot i ett stall (”Uäääck, det stiiiinker!”) och kommer aldrig att göra det heller. Oavsett om det är en utekväll på Stureplan eller en kväll på Strandbaden är Petronella ute efter en sak: att ha kul och gärna gratis. Blicken fladdrar alltid efter någon som ser välbärgad ut och när hon hittar sitt offer är han chanslös. De fladdrande ögonfransarna (lösögonfransar, naturligtvis) får vilken Skånebaron som helst på fall.

Dagny Dressyr
Dagny Dressyr rider på MSV C-nivå. När hon inte har varit placerad på länge anmäler hon sig till en Lätt B, bara för att utöka rosettsamlingen lite. Hon är också domare och riktig dressyrnörd. Till Falsterbo kommer hon i en gammal Saab och en husvagn som har gått sina bättre ronder. Hon hänger på grinden varje morgon och missar inte ett enda ekipage på dressyrbanan. Mycket tack vare en väl utvecklad ”dressyrblåsa”. Förr satt hon på läktaren i ur och skur, men nu finns tack och lov Ulla Håkansson-läktaren med tak, så att hon inte längre behöver ta med sig ett paraply till skydd mot sol och regn. Med sig har hon en fullpackad fikakorg och minst två termosar kaffe. I fikakorgen finns också flera pennor och ett gäng dressyrprotokoll, så att hon kan skuggdöma och se om hon ligger på samma nivå som övriga domare i klassen. Dagny tycker själv att hon är litet lustig när hon kallar sig för ”Domare L”, där L står för Läktare.

Rebecka Ridskoleryttare
Rebecka Ridskoleryttare ska börja sista året på gymnasiet till hösten. Till Falsterbo har hon kommit med resten av klubbens ungdomssektion. Styrelsen för den alltså, de coola i stallet. Tillsammans har de klämt in sig åtta personer i ett fyrmannatält. Läge för små konflikter att blossa upp titt som tätt alltså. Prio ett under veckan är Shopping. Prio två är Shopping. Och prio tre är Shopping. Det finns inte en utställare som lämnas obesökt. Inte en reakorg som lämnas ogrävd. Rebecka Ridskoleryttare lämnar inte Falsterbo tomhänt. Det blir nya ridbyxor – med bling, en ny tävlingskavaj – med bling och naturligtvis ett nytt pannband – med bling – till älsklingshästen.

Kicki Klubbkompis
Kicki jobbar på ridklubben i Bortre Burträsk. Allt Kicki gör kretsar kring klubben och hästarna. Det är väldigt sällan Kicki går klädd i något annat än stallkläder, det känns liksom utklätt att ta på sig en blus och en kjol. Därför har Kicki alltid klubbjacka och jeans (eller som nu på sommaren, avklippta jeans, ett par som fick hål på knäna under förra sommarens hagbygge). Det är bekvämast så. Även när man går på Dressyrpassagen och letar efter billiga vintertäcken som man på något vis ska frakta hem på tåget.

Don Dressyrhäst
Don Dressyrhäst är svart och hingst och är troligtvis någon sorts tysk mutant, för det verkar som om spån inte kan fastna i svansen på honom. Du ser honom aldrig utan knoppar. Eller ryttare. Och trots att han ska vara en dresserad häst har han alltid sin hästskötare i koppel, även när ryttaren sitter på. Du kan vara lugn, Don Dressyrhäst har inte brutit benen. Det tjocka vita runt benen är inget gips. Han har lindor över tjocka paddar på benen. För säkerhets skull har han benskydd över. Och boots på alla hovar. Men det är för att han inte ska bryta benen. Om du funderar över varför han sprätter så fint med benen inne på banan, när han inte har några skydd på sig, är det för att känslan att vara utan dem är ungefär som när man tar fötterna ur ett par slalompjäxor. Man bara måste ta några danssteg. Bara för att man kan.

Valter van de Hopphäst
Valter van de Hopphäst är importerad från Belgien och har alltid en virkad luva på sig. Det är inte för att det är kallt utan för att han inte ska bli för kaxig när han hör applåderna. Denna luva är perfekt matchad med schabraket som alltid bär sponsorns färger. Är ryttaren någon som ännu inte riktigt är på sponsor-/landslagsnivå är dessa alltid blå med gula detaljer. Då behöver man inte byta så många saker när man kommer med i landslaget, eftersom man redan har rätt färger. Valter van de Hopphäst har mer läder än en dominatrix på sig med dubbla nosgrimmor, dubbla tyglar och gramman, förbygel med fempunktsfäste. På benen har han läderskydd med vit ullfoder eller något annat opraktiskt som kommer att ta Hedda Hästskötare halva natten att göra rent med tandborste.

Jana Wannius
Ser du en elegant kostymklädd man med lätt militärisk stil som ser ut att röra sig framåt med ett mål, under tiden som han skakar en hand här och ler till en vacker dam där. Då är det troligtvis show director Jana Wannius du ser. Vissa börjar darra bara de ser honom, för han har ett sätt att få saker gjorda genom att bara spänna ögonen i folk samtidigt som han talar vänligt till dem. Han dyker alltid upp där man minst anar och får den mest slappa grindvakt att räta på ryggen. Men låt dig inte luras, för under den korrekta ytan döljer sig ett hjärta av guld som alltid slår ett litet extra slag när det är dags för kaninhoppning. Redan innan det är dags för ryttarnas kaninhoppning har Jana varit och kollat in vilken som är den bästa kaninen och den ser han snabbt till att lägga beslag på, för än gillar han att vinna, den gamle tävlingsryttaren.

Vem är vem på Falsterbo Horse Show – del 2 läser du här.

Annonser

17 thoughts on “Vem är vem på Falsterbo Horse Show

 1. Ha ha klockrent!! MEN du glömde ”Tält tanterna”!
  Detta är alla utställarna som anländer med buller och bång långt före alla andra för att bygga fram en ståtlig monter för årets största hästfest (och pengako).
  Dom känns igen på fotriktiga skor och ett plastband i gräll färg runt handleden, oftast har de god fysik efter en vinter och vår med monterbyggnation på Globen och Scandinavium.
  I början på veckan skojas det friskt, utbudet är stort och man får glada miner när man kommer in i just deras tält.
  Mot slutet av veckan är Tält tanterna de som passerar folkhavet hålögt med en fixerad blick på toaletterna, matkön eller kaffetältet. De tittar inte på något, definitivt inte tävlingarna, hälsar inte på någon och går oftast med släpande steg efter en hektiskt vecka i en Falsterbo Horse Show monter.
  Montern har förvandlats till en enda röra och frågor som ”passar denna storleken min häst tror du”, ”finns den i rosa” etc ignoreras tydligt.
  Tält tanterna är ett unikt folkslag som kuskar land och rike runt år efter år med sitt sortiment, efter en mässa är tält tanterna okontaktbara i ett dygn, för då sover dom!

 2. Pingback: Släkten under hästfesterna | HEVONENS

 3. Pingback: Vem är vem på Falsterbo Horse Show – del två | the Horse World of Carro

 4. Pingback: Hög igenkänningsfaktor! – Birgittas Hästsida

 5. Pingback: Till er som ska till Falsterbo | Lollo Söderberg @ Spotlife

 6. Pingback: Hurra för bloggen idag! | the Horse World of Carro

 7. Pingback: Carros julkalender 4 december: storstadssemester eller strandhäng | the Horse World of Carro

 8. Pingback: Är HWoC norra Europas bästa blogg? | the Horse World of Carro

 9. Pingback: Dressyr dressyr dressyr | the Horse World of Carro

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.