Kyras klokheter

Jag har sett professor Kyras clinics några gånger tidigare, men de är så bra och tänkvärda att jag inte kan se för många. Dagens clinic skilde sig från tidigare eftersom den fokuserade på ridskoleekipage. Det var en av anledningarna till att Kyra gärna ville komma till Djursholm och hålla den här clinicen.

Som vanligt pratade professorn om jordgubbssylt, men man kan inte höra den liknelsen många gånger nog, för det är var lärande går ut på. Man måste prova själv för att verkligen förstå vad det är man håller på med. Det räcker inte att någon förklarar eller att man läser i en bok.

En annan klokhet, som var ny för mig, var: ”För att komma till Rom måste du veta om du startar i London eller Stockholm”. Ja, så klart! Det är ju inte samma väg, men samma mål. Själv startade jag strax norr om Stockholm och har kommit ungefär till Skövde när det gäller min ridning. Hoppas att jag snart är i Köpenhamn.

Det pratades också en hel del om skumpande i sadeln, att man måste bli vän med skumpet. Det kände jag igen från mina lektioner med Kajsa, så det var ingen nyhet. Inte heller att ”ridning är pardans som man gör tillsammans, inte att skuffa runt på en inköpsvagn på ICA”.

Alla klokheter under denna drygt en och en halv timme långa clinic (Kyra var så inne i sitt undervisande, att de som skulle harva banan inför kommande klass snällt fick vänta lite) kan sammanfattas i tre mycket korta frågor:

VAD?

VARFÖR?

HUR?

Och sist, men inte minst, ödmjukhet inför hästen och ridkonsten.

Tidigare har jag begått misstaget att gå hem och genast sätta igång och omsätta allt jag har lärt mig på clinicen. Den tabben gick jag inte på idag. Problemet att göra så är vad jag kallar ”Kyra-effekten”, det vill säga att ryttaren har varit på clinic och lärt sig ett nytt språk, men det har inte hästen. Då blir det lätt konflikt eftersom hästen inte förstår det nya språket.

Istället satte jag på Musen hoppsadeln, hissade upp stiglädrena ett par hål och gick ut och galopperade på stubbåkrar. Hur lyckat – och konfliktfritt – som helst. Imorgon fortsätter jag i den andan med lite markarbete. Dock är det en sak från dagens clinic som jag ska ta med imorgon och det är galoppfattningar och att öva att säga: ”nu” varje gång det yttre bakbenet är i marken. Det kan man öva även när man rider i hoppsadel.

Appropå hoppning, vi kom hem från vår tur på åkrarna ungefär samtidigt som Ragna kom hem från dagens tävlingar. Med sin fina ”Isa” hade hon vunnit Lag-DM i hoppning och kommit trea i DM individuellt. Det gjorde mig riktigt glad att höra.


Kyra, på den tiden det begav sig. Hästen är den underbare Matador. Hon var inte lika känd då, trots att hon hade vunnit VM-silver bara ett drygt halvår tidigare. Observera hur Eurosport har stavat namnet.

2 thoughts on “Kyras klokheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.