Saker jag inte klarar mig utan i stallet – del 11

Musen har en tand som har växt upp i lite fel spår. Den gör att han är väldigt känslig i munnen. Han gillar inte vilka bett som helst och tidigare var det helt omöjligt att ha en nosgrimma som gick i höjd med tanden. Det diskvalificerade alla nosgrimmor utom remontnosgrimmor. Men så upptäckte jag Horsewares Rambo Micklem Multibridle.

Det har inte bara en bra mekanik för nosgrimman, tränsets utformning gör att bettet ligger mer stilla i munnen när man tar ett tygeltag. För en svårklassryttare med fina, känsliga händer är det här inget problem, men för oss ”vanliga dödliga” som inte har utvecklat lika fin teknik är det väldigt bra.

En liten feature som jag tror skulle vara bra för ridskolor är att man kan sätta på små plastclips som går mellan tränset och bettet. Det gör att bettet blir ännu mer orörligt i munnen, något som är väldigt bra om ryttaren skulle bli efter i språnget. Ryttaren kan begå misstag utan att hästen behöver fara illa.

Tränset finns i två varianter, en tävlingvariant och ett som är mer tänkt att vara för träningsbruk. Jag har träningstränset. Det är utrustat med en liten ring på nosgrimman så att man kan använda tränset som kapson. Man får också med några extra remmar så att man kan göra ett bettlöst träns. Det har jag dock aldrig provat eftersom jag brukar rida med ett ponnyhackamore  dagarna efter att Musen har varit hos tandis och annars har han bett i munnen vid ridning.

En gång var jag inte nöjd med tränset. Det var när Musen strippade på hoppbanan och tappade tränset. Men det går lätt att förebygga eftersom det finns ett resårband fastsytt i nackstycket där man kan fästa ett skoband som man kan knyta fast i första flätan.

Kombinerat med ett fullcheekbett är micklemtränset det som Musen gillar bäst.

Rambo Micklem Multibridle + fullcheekbett = receptet mot en orolig mun.

Rambo Micklem Multibridle + fullcheekbett = receptet mot en orolig mun.

4 thoughts on “Saker jag inte klarar mig utan i stallet – del 11

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.