10 råd till dig som tänker köpa häst på Irland

Jag får ofta frågor om vad man ska tänka på när man, som jag gjorde, köper häst eller ponny på Irland. Därför tänkte jag dela med mig av de erfarenheter jag har. Efter att ha köpt en häst vill jag inte på något vis utge mig för att vara expert på att importera hästar, men en del saker lärde jag mig på vägen som andra kan ha nytta av.

1. Var hittar man en irländsk häst?
Det finns några stora irländska sajter, bland annat:
Donedeal.ie – Irlands motsvarighet till Blocket.
Irish Horse Gateway – sajt som länkar köpare och säljare

Utöver det finns det ett flertal auktioner och handelsstall. Du kan exempelvis åka med Häst & Sportresor till Flowerhill i Galway där du har möjlighet att prova ett flertal hästar i både terräng och på ridbana. De säljer mängder av hästar över hela världen varje år och kan hjälpa dig att hitta rätt kompis, oavsett om du söker en familjehäst, ponny eller tävlingspartner.

2. Behöver man åka själv och titta på hästen eller räcker det med film?
Att köpa häst är som att gå in i ett förhållande. Bara för att du har sett personen i fråga på foto och brevväxlat ett tag är det inte säkert att kemin stämmer när ni väl träffas. Det är någon du kommer att umgås med varje dag under en lång tid framöver. Ta därför med kostnaderna för resan i den totala budgeten för hästköpet. Det lönar sig i längden. Blir det inget hästköp har du i alla fall fått se lite av Irland.

3. Hur gör man med veterinärbesiktning?
Innan jag åkte iväg och tittade på hästar pratade jag med min veterinär och mitt försäkringsbolag. Eftersom jag köpte en relativt billig unghäst som var oinriden rekommenderade min veterinär att ta en vanlig gårdsbesiktning. Om man då hade hittat något suspekt var rådet att inte köpa hästen – du ska inte hitta något suspekt på en oinriden treåring. En kopia av besiktningsintyget skickades också till föräkringsbolaget. De krävde inte någon röntgen eftersom hästen försäkrades till ett relativt lågt värde. Skulle jag däremot vilja försäkra upp hästen hade de krävt en grundligare undersökning med röntgen.

Nu var ju min häst, som sagt, både ung och inte någon miljonhäst. Är du på jakt efter en riden häst, kanske en som redan har tävlingsmeriter, är mitt råd att prata med både din veterinär och ditt försäkringsbolag om vad de rekommenderar för besiktning, hur det ska gå till och vilken klinik de rekommenderar. En del försäkringsbolag kan säkert vilja att hästen besiktigas även när den har kommit till Sverige.

Ett bra tips är att ta närbilder också på hovar och benställning och låta din hovslagare titta på dem.

4. Hur försäkrar man sin häst?
Du kan försäkra hästen redan när den står på Irland. Återigen, prata med ditt försäkringsbolag om vilka villkor som gäller. Tänk på att det är karens på en hel del saker i x antal dagar när du har tecknat din försäkring. Prata också med säljaren om vad denne har för försäkring och om försäkringen kan få överlappa din nya försäkring tills karensen är borta, förutsatt att hästen är försäkrad. Alla på Irland försäkrar inte sina hästar, så förvänta dig inte att hästen du köper är försäkrad.

4. Hur transporterar man hem sin häst från Irland till Sverige och vad kostar det?
Jag rekommenderar inte att ta bil och släp och hämta hem hästen själv. Använd en professionell transportör. Själv anlitade jag en brittisk firma som säljaren rekommenderade. Det kan vara bra att veta att transportörerna inte försäkrar hästen, utan att de bara har de trafik- och företagsförsäkringar som krävs. För att försäkra hästarna skulle en individuell värdering av varje häst behöva göras och det är inte görbart. Du måste alltså ha en egen försäkring på hästen för skador och sjukdomar.

Transportfirman hämtade hästen hos uppfödaren i sydöstra Irland och körde sedan upp till Nordirland för vila och veterinärkoll – för att exportera hästar krävs nämligen ett friskintyg som veterinären fixar. (Transportfirman fixade allt pappersarbete.) Därefter gick transporten till ett uppsamlingsstall i Newmarket i England innan resan fortsatte till Holland med färja. Nästa stopp var i Paul Schockermöhles stall i Tyskland, där hästarna återigen fick kliva ur och vila. Sista etappen var från Tyskland via Danmark och Malmö och E6:an upp till Varberg, där jag har en god vän som har stall. Eftersom just den här firman inte kör längre norrut än till Göteborg tyckte jag att det var bra att de körde till Varberg. Där fick han stå några dagar och vila innan jag körde hem honom.

Jag måste erkänna att jag var lite orolig för min häst, en liten nästan ohanterad treåring, som skulle åka lastbil i närmare fem dagar. Men när jag lastade ut honom på gårdsplanen i Varberg var han så fräsch att jag trodde att han bara hade tagit lastbilen en mil in till stan för att köpa glass. Efter att ha jobbat som internationell tävlingsskötare har jag sett hästar i betydligt sämre skick efter mycket kortare resor, så det är ett gott betyg till chauffören.

Det behövs inte någon veterinärbesiktning vid införsel, men jag bokade ändå in en veterinär att kolla igenom min häst när han kom. Det kändes tryggt att ha ett proffs att kolla slemhinnor, hjärta, andning och allmän hälsa efter den långa resan.

Inklusive allt pappersarbete kostade resan mindre än 10 000 kronor. Jag har för mig att jag betalade veterinären hemma drygt 500 kronor.

Om du inte vill anlita en transportör utan vill göra resan själv, är min rekommendation åka landvägen i så stor utsträckning som möjligt och att inte ta båtresor som är alltför långa. Det fanns i alla fall tidigare en båt som gick från England direkt till Göteborg och som tog drygt ett dygn. Faran med denna resväg är att du inte kan plocka ut hästen ur transporten om den skulle bli dålig, till exempel få hög feber och transportsjuka. Detta kan innebära livsfara för hästen. Det allra bästa är att med jämna mellanrum ta ut hästen ur lastbilen och låta den beta, så att den får använda sin kropp på ett ”hästrätt” sätt.

5. Hur gör man med passet?
Passet följer med hästen på resan. Be gärna att få kolla på det redan när du tittar på hästen hos säljaren. Finns möjlighet, ta en kopia eller fota med mobilen, så kan du jämföra när hästen kommer fram.

6. Hur gör man med betalningen?
Jag gick till banken och betalade först en handpenning om tio procent när jag hade bestämt mig för hästen och meddelat säljaren det. Efter veterinärbesiktning och det var klart att jag skulle köpa hästen blev det ytterligare ett besök hos banken. Detta eftersom det var en utlandsbetalning och då behövde man göra det hos banken – som naturligtvis tog ut en avgift. (För att betala till utlandet krävs ett IBAN-nummer och ett SWIFT-/BIC-nummer.)

Det här var ju trots allt fem år sedan, så det kanske är enklare nu och går att göra med internetbanken.

Just betalningen var en sak jag oroade mig för. Tänk om jag betalade en massa pengar och så kom ingen häst? Jag bestämde mig för att jag var var tvungen att lita på de här människorna. Ibland måste man helt enkelt det. Annars hade jag fått sätta det på lärkontot.

7. Hur gör man med avtal?
Skriv avtal! Det är inte alltid kontrakt skrivs på Irland, utan många gånger räcker ett handslag för dem. Det gör det inte i Sverige, så om inte ägaren har ett avtal, googla fram en mall och kräv att avtal ska skrivas om affär ska genomföras. Jag hade bra hjälp av en god vän som är jurist och fick bland annat rådet att se till så att formuleringen ”hästen säljs i befintligt skick” inte fanns med i kontraktet. Den formuleringen gör det svårare om man behöver reklamera av någon anledning.

Jag skrev på avtalet i två exemplar och skickade över båda till Irland, där säljaren skrev på båda och skickade tillbaka mitt exemplar. Det går naturligtvis att åka över till Irland och skriva kontrakt på plats exempelvis vid besiktning, om man är med på den.

8. Vad händer om man inte är nöjd med hästen?
Precis som om du hade köpt häst i Sverige är det alltid tryggare för en privatperson att köpa av ett företag än av en annan privatperson. Dock måste man vara medveten om att det är svårare och mer kostsamt att genomföra en ev. process mellan två länder om du exempelvis skulle vilja reklamera hästen. I slutändan kan du stå utan både häst och pengar. Det är något man måste ta med i beräkningen när man bestämmer sig för att köpa häst i allmänhet och köpa häst i utlandet i synnerhet. Jag säger inte det för att skrämmas, utan för att det är en bister del av sanningen.

9. Behöver hästen stå i karantän?
När du importerar häst från Irland behöver hästen inte stå i karantän och det är inga särskilda vaccinationer som krävs. Det är inte säkert att din häst är vaccinerad så som vi svenskar vill det, så se till att den får ordentliga grundvaccinationer mot både influensa och stelkramp och eventuellt även botulism när du får hem den.

För ditt stalls och övriga hästars skull är det bra om din nya häst kan stå i en avskild box i varje fall den första veckan. Se till att ha särskilda kläder när du (eller stallpersonalen) sköter den, så att eventuell smitta inte förs vidare till de andra hästarna i stallet. Tempa också hästen flera gånger varje dag, så att du märker om den skulle få feber och så att du lär dig vad din nya hästs normaltemp är.

10. Lita på din magkänsla
Om något verkar för bra för att vara sant, då är det oftast det. Lita på din magkänsla, våga vara kritisk och ta hjälp av någon kunnig. Även om du kanske inte har råd att ta med din tränare till Irland kan du filma hästarna du tittar på, så kan ni titta tillsammans när du har kommit hem.

Du behöver inte köpa häst på Irland bara för att du är där och tittar. Även om du kommer hem tomhänt har du i alla fall fått en resa till Irland. Det finns ju fina hästar i Skövde och Södertälje också, även om det inte är lika roligt att åka dit.

Musen - några timmar efter ankomst till Sverige. Första gången i ett ridhus och första gången han ser en spegel. Copyright: the Horse World of Carro.

Musen – några timmar efter ankomst till Sverige. Första gången i ett ridhus och första gången han ser en spegel.
Copyright: the Horse World of Carro.

17 thoughts on “10 råd till dig som tänker köpa häst på Irland

 1. Pingback: Sajt för hästköp på Irland | the Horse World of Carro

  • Hej! De jag känner till som importerar hästar och ponnyer från Irland är dels Munsboro och dels fälttävlansryttaren Anna Hassö. De är alltså inte specialiserade på connemaror, men om du kontaktar dem (googla så borde du hitta kontaktuppgifter) kan du ju tala om vad du är ute efter. Sen finns det ju några stuterier i Sverige som föder upp fina connemaror, till exempel Hagens.

   Och så kan man göra som jag och åka direkt till Irland.Det finns många både auktioner, handelsstall och privatpersoner som säljer.

   Lycka till! Hoppas du hittar din drömhäst.

  • Hej!
   Jag bor på Irland och känner flera uppfödare av Connemaror här i Galway samt att jag har en egen som också är till salu. Du kan kontakta mig om du är intresserad av att köpa härifrån så kan jag hjälpa dig!
   linda.rudberg@hotmail.com

   • Vet du om det finns någon man kan kontakta för att få veta mer om auktionerna & allt runt om, vi har tittat på Cavan´s online kataloger, men svårt att veta om det är något intressant eller inte när man inte har någon aning om det egentligen är billigare än Sverige eller om det bara är en myt. 🙂

   • Fälttävlansryttaren Anna Hassö åker regelbundet över till Irland och köper hästar och hon är duktig på att se vad som är prisvärt och inte samt har förmedling av hästar och ponnyer.

    Min erfarenhet är att det visst går att köpa billigare hästar på Irland, men du måste se till vad du får för pengarna och det är till viss del beroende av hur den svenska kronan står mot euron.

    Köper du häst i Sverige är det lättare att kolla hästens historia och ev. tävlingsresultat samt att svenskar generellt är bättre på det där med vaccinering, tand- och hovvård. Du måste också lägga på kostnad för din egen resa till Irland samt hästens transport därifrån och hit.

  • https://www.facebook.com/Attymonhouse – Svensk familj med hästar och ponnyer till salu här på Irland!

   Finns uppfödare som är bättre än andra!
   De två jag rekommenderar är dessa två om ni vill köpa direkt från uppfödare:
   http://cashelbay.com/
   http://bellvillestud.com/

   Dunlop Horse Transport är ett jättebra transportföretag! Anna Hassö som tipsade min väninna! Jag själv använde det när jag sålde min Connemara till Sverige!

 2. En fråga. Jag har köpt en häst som är importerad från Irland 2012. Härstamningen är okänd men jag har ju en del uppgifter i passet. UELN nummer mm. Var kan jag hotta information om hästen på Irland. Går det att ta reda på mer. Tack för en riktigt bra blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.