Vart tog den söta lilla flickan vägen?

Vart tog den där söta lilla flickan vägen, hon som tillbringade all ledig tid (och kanske mer) i stallet? Hon som tjatade om att få hjälpa till med fodring och mockning, som drömde om att få bli skötare och när hon sen blev det, ryktade så hästen blev alldeles blanksliten i pälsen?

Jag börjar misstänka att dagens stalltjejer hoppar över det där med ponnyläger, att de går direkt på alperna och det där med att halsa Jäger. Efter att ha tillbringat tre eftermiddagar på min gamla ridskola, har jag tänkt på att jag inte har sett en enda häst bli ryktad och inte ett enda träns bli putsat. Var är barnen? Det är ju jullov, gudbevars.

Det skrämmande är att det inte bara verkar vara på stora ridskolan i Djursholm som läget är detta. För några dagar sedan observerade tränare Kajsa samma fenomen i en helt annan del av landet. Vad är det som har hänt? Kan inte barnen rykta längre? Vill de inte rykta? Vill de bara rida och tävla?

Numera ryktar jag inte så ofta som jag gjorde när jag var liten, men det beror enbart på att jag jag inte har den tiden som jag hade då. Jag passar på att rykta min häst nu när det är kallt och han har fått lite semester. Eftersom det är svinkallt – även inne i vårt stall – står han med tjocka täcken på. Hästarna rör sig inte så mycket ute i hagen. För att inte riskera kolik och andra tråkigheter gäller det att hålla cirkulationen – både hästens och min egen – igång så gott det går. Jag inleder därför med en liten promenad i ridhuset innan vi går hem och plockar av täcket och ryktar.

Sällsynta besökare i de flesta stall nuförtiden. Copyright: the Horse World of Carro.

Sällsynta besökare i de flesta stall.
Copyright: the Horse World of Carro.

Det du ser på den här bilden är något man inte ser så ofta i stall nuförtiden. De grå dammhögarna är stöv och borsten till höger kallas ryktborste. Det är den borste man ryktar med. Just det här exemplaret är en lyxvariant. Den är från den tiden då man inte per automatik kallade något med bling för lyx, utan att lyx istället var kvalitet, funktion och ett gott hantverk. Min gamla JH-borste kommer jag nog att använda tills jag inte längre kan använda armarna. Och då kommer den fortfarande att vara en fullgod ryktborste.

 

Missa inget från Carro! Följ via WordPress, Facebook, Twitter, Instagram eller Bloglovin’. Läs mer under rubriken ”Följ Carro” här på sidan.

 

46 thoughts on “Vart tog den söta lilla flickan vägen?

 1. Åh, just detta har jag tänkt mycket på och det ”tröstar” nästan att det är så även på Djursholm – jag trodde det hade med ridskolans storlek att göra… I Lomma, där jag rider nu, ser jag aldrig skötare eller stövskrapor eller vattenkoppar skurade med tandborste…sorgligt! Jag minns den delen av stallet som den allra bästa!

  • Det känns lite oroande för framtiden. Jag tror hästarna behöver de där barnen som en fast punkt i tillvaron. Och jag tror att de där barnen, som någon gång i framtiden vill jobba med hästar, behöver de där timmarna i stallet i tidig ålder.

 2. Pingback: Vad gör oss till hästmänniskor ? | horselifebyvera

 3. Har också funderat i de banorna, men gläds numera att det åtminstone hos oss i Söderhamn verkar ha vänt lite. Det kommer fler och fler tjejer (och killar) som vill gillar att borsta, mocka och putsa! 🙂

 4. Visst är det så! Ridskolorna idag är inte vad de var när jag var ung och hängde där. På vår ridskola fick vi, utöver att lära oss rida, lära oss häst. Massor av teori! Det finns idag många jätteduktiga unga ryttare, mycket bättre ryttare än vad vi var både då och nu. Men hur många av dem kan häst?

  Och ja, jag RYKTAR alltid mina hästar innan jag rider. Om än inte så ingående att jag lägger stövskrapor på golvet. Även om det faktiskt händer emellanåt också. 🙂

  • Vi hade också massor av teori. Och skötarkurser och tävlingsskötarkurser, där man fick lära sig allt från att linda och fläta till hur senor, ben och muskler ligger i kroppen. Undrar om man kan få lära sig det på en vanlig ridskola idag? Kanske ligger felet i namnet ”RIDskola”? Man behöver ju lära sig så mycket mer än att rida om man ska bli en skicklig ryttare och hästmänniska.

 5. Pingback: Den försvunna flickan – Birgittas Hästsida

 6. Det är nog i det närmaste tio år sedan vi började uppmärksamma och diskutera varför barn och ungdomar inte längre ens var intresserade av att rida, om inte hästen var klar för ridning då de, kanske, kom till stallet som överenskommet. Oftast skjutsade av någon som skulle hämta efter en timme!

  • Kanske har barnen för många olika aktiviteter? Gör man många olika saker kan man ju inte gå på djupet med någon av dem. Eller tycker föräldrarna att barnen blir utnyttjade om de måste utföra oavlönat ”arbete” i stallet och inte ser vitsen med att barnen är där och borstar och mockar och leder ponnyer på nybörjarlektioner?

 7. Hejsan!

  Jag tänker på uttrycket ”Barn gör inte som du säger utan som du gör.” Mina funderingar går i banorna av förebilder i stallet. Vad är det som ligger högst uppe på vår egen lista? Egen häst och tävlingsframgångar eller ridskoleeleven och utbildningsinsatser? En positiv, tillåtande och inkluderande kultur där vi vuxna går före, visar och inspirerar kan kanske vara ett sätt att stimulera dagens unga. En tanke bara…

 8. Jobbar på ridskola och känner inte igen detta, vi har gott om riktiga hästtjejer och killar som borstar, går på skötarkurser osv. Alla har inte samma glödande intresse och visst finns det en del som alltid skippar teorilektionerna men visst finns det ”riktiga hästtokiga” krav och gott om det. Men de ser kanske inte riktigt likadana ut….

 9. Jag måste säga att jag håller med Klara. Jobbar också på ridskola strax utanför Stockholm, och har fullt av dessa tjejer på jobbet! De springer med foderhinkar, mockar, sopar stallarna, tvättar vattenkoppar, hjälper de yngre att sitta upp, köper egna grejer till hästarna går kurser och läger och är kvar halva nätterna i stallet för att hjälpa till.. Men visst, jag kan hålla med om att det ibland blir fler kronor på ps-träns, schabrak och lindor än antal timmar med ryktskrapan/hovkratsen/svampen i handen ibland. Men de finns fortfarande, i alla åldrar (8 till nästan 20), och även om det mitt i stressen kan vara lite jobbigt med 5 barn springandes runt fötterna, tycker jag det är helt underbart att se de som VILL LÄRA SIG HÄST 🙂

 10. Det är faktiskt så att idag känner tjejer att dom måste vara på en hög nivå inom ridningen. Jag vet inte varför det har blivit så att alla måste bli super stjärnor idag. Jag vet när jag blev skötare så var jag nästan jämnt i stallet och gosade med min häst och älskade henne. Men skolan har tagit över och jag får jämnt höra att jag är lat av stall personal och andra ryttare och att jag måste jobba mycket mera och vara mycket mera i stallet. Men nu har jag börjat gymnasiet, har börjat få kontakter inom häst världen, (för potentiella jobb) Jag jobbar som praktikant i olika stall för olika människor och har även pojkvän som bor en bit bort.
  Den stall tid har jag inte längre. Jag har bara jätte lite tid.resten av min fritid måste jag sova för kroppens skull. Jag har redan gått in i vägen för jag är så utmattad av allt stall jobb och skolan. Och så blir man på hopad och pushad att man inte jobbar tillräckligt. Jag har inte ens hunnit bli 18 år än.

  • Ja, hur blev det så, att man känner att man måste vara på hög nivå inom ridningen? Att det liksom inte räcker att ”bara” vara i stallet och kanske vara vara duktig där? Ungefär på samma vis diskuterade min gympalärare på högstadiet. För att få högt betyg i idrott krävdes att man var duktig i fotboll, alltså att man var någon som var ute på planen och sprang. Själv var jag superduktig på att stå i mål, oavsett bollsport, men på något vis verkade det inte som att det räckte …

   Ta hand om dig! Det är inte värt att gå in i väggen för att du känner att du har en massa måsten. 🙂

   • Jag tror det har någon koppling till det svenska ridsport förbundet att kraven för riksintagen har blivit höga och att Sverige behöver nya unga super ryttare.
    Eller så kan det vara att man försöker vara som dom stora ryttarna som t.ex. Charlotte haid-bondergaard, Malin och Peder Fredriksson. På ridskolan jag rider på har jag märkt att dom flesta tjejerna i min ålder försöker vara som Charlotte i ridningen och jag hör väl också att dom skryter om hur mycket dom rider eller får hästen i ordning gjord för ridning. Vill inte vara taskig eller snacka skit men det var jag har uppfattat.

   • Jag kan tycka att det är helt i sin ordning att rida mycket, men man kommer aldrig att bli en duktig ryttare om man inte kan allt runtomkring. Jag vet inte någon av de bästa ryttarna som inte kan det där med att känna igenom hästen efter skador eller är duktig på foder. De kan, bara genom att gå in i hästens box, se hur hästen mår och vilka krav de kan ställa för dagen. Och Kyra Kyrklund, en av världens bästa tränare, var över 30 år innan hon sa: ”nä, det ids jag inte”. Det är synd att inte fler förstår att man blir en duktigare ryttare genom att göra allt det andra, det som inte är ridning.

 11. Jag vet inte om det bara är en trend i hästvärlden…? Jag upplever att det är ett generellt fenomen, det är skralt med återväxten i ideella föreningar, ber man ett fotbollslag om hjälp med att städa diken ska de ha hutlöst betalt, Luciatågen till ålderdomshemmet är svindyrt. Likaså så betalar föräldrarna hellre pengar direkt än att barnen står i kafeterian i bollhallen en förmiddag. Jag föder upp raskaniner och på våra utställningar så sliter gubbarna och gummorna med städning mm efter en utställning (rullandes rollator) medans ungdomarna står lutade mot närmaste vägg helt uppslukade av en mobil,

 12. på ridskolan där jag rider har de stängt alla lov (vi får inte vistas alls i stallet) Man har tagit bort skötarridningar, och man hinner bara smörja på helgen… Jag som själv är skötare och ungdom förstår alla som inte längre vill hjälpa till. Väldigt många får bara skit för det de hjälper till med, och man har på många ridskolor tagit bort det roliga (friheten och ansvaret) med att få hjälpa till…

  • Det tycker jag var en märklig inställning från din ridskola. Vill de inte att eleverna ska bli duktigare? Och loven borde vara en bra chans för ridskolan att få in mer pengar genom att anordna kurser och läger. Om hästarna nu inte ska vila varenda lov förstås, men det borde ju inte skada dem att ha öppet några timmar i alla fall så att barnen och ungdomarna (och vuxna också, för den delen) kan komma och borsta och pyssla.

   • Exakt… Dom tar bort allt det roliga och all chans till att utvecklas mera, vilket gör att man tillslut tyvärr tröttnar :/

 13. Min är kvar. Liten bya-tjej som kom som 5-åring och frågade hur mycket hon behövde hjälpa till för att få sitta på min häst en stund, som 15-åring hängde hon med på tävlingar och red själv någon klass mellan varven, idag som 35-årig 3-barnsmamma har hon häst i mitt stall och finns till hands och hjälper mig i både med- och motgång. Starka band har det blivit efter alla år.

 14. Internet tog dem. Hälsningar från en som är mamma till två töser… vad hjälpte det att köpa häst? Det ät ju så mycket bekvämare att sitta hemma under duntäcket och kolla instagram. Men jag får i alla fall mycket motion själv.

 15. Min dotter slutade rida på det stora stallet vi har i Luleå för hon upplevde att man bara fick rida, inget hästpyssel. Hon började på ett mindre privat stall där alla tjejjer pysslar och ryktar. Nu hjälper vi till i ett litet travstall där samma sak gäller pyssla, mocka och sopa stallgångar. Det bästa dottern vet är när vi har stalljour och ger hästarna mat, hon säger å mamma det här är bästa stunden i stallet att sitta och lyssna när hästarna äter. Jag tror att det beror på vilken mentalitet stallägaren har för att det ska bli en bra miljö för våra barn och unga i stallet, det är upp till stallen att ”tillåta” pysslandet. Dottern sa en gång att på ridskolan fick jag lära mig rida, i det lilla stallet fick jag lära mig hämta in hästar från hagen och nu i travstallet får jag lära mig allt som hör till om man har en egen häst.

 16. Kan bero på internet, sociala medier och spel som varenda unge har extremt tillgängligt på sin mobil nu, de behöver inte anstränga sig för att ha roligt. Kan även bero på att föräldrarna i sin tur blänger i mobilen mer än vad de ens är medvetna om och att de skyndar sig igenom allt med lite halvdan närvaro. Barn gör som vuxna gör. Jag hörde på ”min” ridskola ett barn runt 6 år som frågade sin mamma om de inte borde få lön för att borsta och göra i ordning hästen före lektionen… :O Man undrar ju var den inställningen kommer ifrån, hrm.

 17. Håller med! Jag försöker också säga till barnen att satsa på en lite dyrare ryktborste av god kvalitet. Då är det också roligare att rykta både för människa och häst.
  Resten av skötsakerna kan ju vara rosa i plast 😊
  Ellinor 56 år och ryktare

 18. Tror att det är så här i fler sammanhang än ridning. Den individuella prestationen har blivit viktigare än gemenskapen i stallet eller i laget. Vuxenvärlden måste föregå med gott exempel, men hur lätt är det att få föräldrar att engagera sig ideellt? På ”min” ridskola, Stall Tokarp strax utanför Borås, har det införts skötarsystem och det finns stort intresse, duktiga ungdomar är ledare på nybörjarlektioner, mockar lösdriften och fixar i stallet mot ledarridning/ridbiljett. Vissa får förtroendet att rida nya hästar som ska skolas in och pröva att vara med instruktören på vissa lektioner för att se och lära.
  Själv slår jag fortfarande ur ryktskrapan mot stallgolvet och grämer mig över att stövet aldrig blir vitt 🙂 Nordsvensk pälsboll på lösdrift 🙂

  • Jag säger bara: potatismjöl. Nästa gång du badar den nordsvenska pälsbollen (till våren, gissar jag), lägg på potatismjöl på den fuktiga hästen (ta mjölet i handflatan och badda/dra över hästen). Det suger åt sig både fukt och smuts. När hästen är torr är det bara att borsta bort potatismjölet och gå loss med ryktborsten. Så vita skrapor har du aldrig tidigare haft! 🙂

 19. Jag ryktar ordentligt varje dag. Var jag än haft hästarna uppstallade så tycker folk man är ”konstig” som ”slösar” tid på det för det ”finns ju tvättmaskin att tvätta sakerna i”. Känner nästan att jag blivit mobbad för att jag borstar mina hästar mer än 5 min.
  Skulle aldrig lägga på grejer på hästen där den är smutsig/lerig bara för att jag har för lite tid. När jag är i stallet tar jag mig tiden till att borsta ordentligt och fixa med hästen. Självklart rider jag också, när hästen är renborstad.

 20. När jag började rida så var ridskolorna mycket som en fritidsgård dit man gick efter skolan och pysslade med hästarna, skötte stallet och bara umgicks med kompisarna. De som drev ridskolorna på den tiden bjöd in till detta. Jag upplever det inte alls så nu när dottern har börjat rida. Ridskolan gör halvdagsjippon på loven där man får betala för att barnen ska komma och göra det som vi förr gjorde som vardagssysslor. Halva ridlektionen består av teori på vår ridskola, vilket jag tycker är bra då barnen får lära sig mer än bara rida. Dock så bjuds inte barnen in till mer än det ridskolan tar betalt för, vilket är jättetråkigt. Då jag själv saknade hästlivet så köpte vi en ponny som jag har gemensamt med barnen, där de får pyssla hur mycket de vill och fixa med foder och mockning och allt vad det innebär med att ha häst. Att bara hänga i ett stall och mysa med sin häst är så himla viktigt för att skapa en bra relation med den och få ut mer av hästlivet.

 21. Åh, jag minns när jag hade sparat ihop pengar för att köpa en RIKTIG ryktborste och inte en sån billig i plast. Eller en gång, några år senare, när nån hade köpt en ryktborste från Harrods till mig! Jag har den fortfarande kvar någonstans – det var lycka!
  Fast jag ryktar inte så mycket längre själv. Men jag upplevde ändå när jag jobbade på en svensk ridskola förra året att det var en del barn där som ville pyssla, kanske nästan mer än när jag själv var liten. Så även om jag håller med i att det överlag verkar vara som du beskriver i inlägget så är hoppet inte helt förlorat. Frågan är väl hur ridskolorna ska uppmuntra ”stallhäng”? Det är ju genom att ”hänga” i stallet, kvantitetstid, man lär in de där sakerna som ska sitta i ryggmärgen hos en duktig hästmänniska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.