5 saker du måste veta innan du börjar som hästskötare

Du har alltså landat ett jobb som hästskötare åt en tävlingsryttare. Grattis! Du ser fram emot att få åka världen runt på hästtävlingar, fläta hästmanar, gå med trasa och ridspö i bakfickan och stå i ”kiss’n’kry” och bita på naglarna när ekipaget är inne på banan.

Men att vara groom är så mycket mer och framförallt är det en hel del praktiska grejer som man kan kanske inte tänker på innan man har varit ute på touren. Det här måste du veta när du ska jobba som hästskötare:

1. Gå! Även om du inte behöver gå.
Det är inte alltid tid finns att gå på toaletten när man är på tävling. Passa därför på så fort du passerar en toa. En annan aspekt med tävlingstoaletter är att de kan – i synnerhet i närheten av där nervösa ryttare befinner sig – vara ganska ofräscha och lukta allt annat än hallon. Ha alltid med dig en förpackning pappersnäsdukar i fickan. Det är inte alltid det finns toapapper.

2. Sköt din egen hygien.
Tre dagar i lastbilen enkel resa är inte alltid det bästa för hygienen. Lägg till fyra intensiva tävlingsdagar och du är en potentiell stinkbomb. Slarva aldrig med din egen hygien, även om hästskötarfaciliteterna kan vara sisådär på vissa tävlingsplatser. För att vara säker på att få varmvatten, ljus och någorlunda fräscht kan du hålla utkik efter när de städar duscharna och försöka vara där precis efter. Förvara också en extra tandborste och tandkräm i en mugg i tävlingsskåpet. Ta lite vatten i muggen från hästens hink, så kan du sköta tänderna i boxen. Ha alltid en deo i tävlingsskåpet också och bättra på under armarna vid behov. Sätt upp håret om du har långt hår. Låna en av hästens borstar om du behöver borsta under dagen.

3. Mysbyxor har man inte på jobbet.
När du är tävlingsskötare är du på jobbet. Då har du på dig ändamålsenlig klädsel. Du är en representant för din ryttares stall/klubb/sponsor/land och då kan du inte se ut som om du precis har stigit upp ur sängen. Ren är man ju sällan i hästsammanhang, men ha så hela och rena kläder som möjligt – ta med ombyte om du vet att du eller din häst har en tendens att smutsa ner dig. Mysbyxor/gympabyxor är inget du har på dig på tävling. Jeans eller ridbyxor eller andra rejäla byxor är det som gäller.

4. Godis är inte mat.
Som hästskötare gör man av med ganska många kalorier under en vanlig dag. Det ska ledas hästar, mockas, hämtas grejer etc. i evighet. Därför kan man smäcka i sig rätt mycket godis utan att det sätter sig runt midjan. Men gör inte det. Försök att äta riktig mat. Har du inte tid att gå att äta, prata med någon annan hästskötare om de kan hämta mat till dig (och gör detsamma för dem!) eller be din ryttare att se till att det finns mat åt dig. Du gör inget bra jobb om du inte får äta ordentligt. Se till att ha knäckebröd, äpplen och annat som inte kräver kylskåp i tävlingsskåpet, så att du kan pilla i dig när du behöver en liten energikick. Och vatten! Det är viktigt att inte heller du blir uttorkad.

5. Sov när du kan.
Tävlingsklasser sent på kvällarna, fria ridtider på arenan tidigt på morgonen och långa dagar bidrar alla till att din sömn kan bli lidande. Passa på att ta en tupplur när du kan och var du kan. Hotell eller hästskötarbostäder kan ibland ligga långt från tävlingsstallet. Ta med en hopfällbar stol till tävlingen, så kan du ta en tupplur en stund utanför boxen eller lägg ut några täcken i boxen när ryttaren jobbar hästen. Tio minuters vila är bättre än inget alls.

Lycka till med hästskötarjobbet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.