Taikas gula ben

Kolla på den här bilden på Taika. Tror du att hon:
a) har gjort sig fin för påsken?
b) inte har pejl på höger och vänster och behöver markera på något sätt för att veta?
c) har fått en senskada?

Påskfin?
Copyright: The Horse World of Carro.

Om du gissade alternativ C har du tyvärr rätt. Så fruktansvärt onödigt. En av hästarna i hagen bredvid Taika och Smulan har en tendens att springa om hon är ensam/hungrig/uttråkad och gjorde det förra torsdagen. Taika blev också lite upphetsad och sprang hon med. Det resulterade i att hon klev på sig själv och fick ett balltramp och en pajad sena.

När svullnaden hade gått ner åkte vi in till veterinär Chris som ultraljudade och kunde konstatera att hon nog ska kunna vara tillbaka på tre månader. Himla skönt! Jag har sett värre senskador än så (tack och lov aldrig på någon av mina egna hästar), så jag trodde nog att det var en ganska lindrig skada.

Lite behandling i kombination med ett zinkaband och – lagom till påsk – en gul linda gör att Taika verkar må efter omständigheterna bra. Hon slipper sådana där tråkigheter som boxvila, utan det är promenader med husse som gäller. Hon ska röra sig mycket och på hårt underlag. Dessutom har hon fått specialskoning med skon bak-och-fram. Det var veterinären som ordinerade.

Skon bak-och-fram. Enligt veterinärs ordination. Hovslagare Peppe har tillstånd från Jordbruksverket att göra sjukbeslag. Det känns tryggt.
Foto: Johanna Vaivot.

Skönt att ha en veterinär och en hovslagare som samarbetar. För att inte gå som en bil med ojämnt slitna däck har hon dessutom fått en överrullningssko på den andra framhoven.

Taika går väldigt rent och fint, måste jag säga. Magnus är ute och går med henne flera gånger om dagen. För säkerhets skull har vi byggt en liten sjukruta åt henne inne i hennes ordinarie hage, så att hon kan hänga med Smulan på dagarna. Att ha henne kvar i stallet eller i den lilla sjukrutan på stallplan är inget alternativ. Hon skulle bli jätteledsen.

Om två veckor ska Taika tillbaka till veterinär Chris för att kolla att läkningen förlöper på bra och går åt rätt håll. Håll tummarna, tack.

Annonser

One thought on “Taikas gula ben

  1. Pingback: Taika travar igen | the Horse World of Carro

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s