Vad är det med kinesers sexdrift och bristande potens?

I åratal har vi vetat att tigrar och noshörningar jagas för att göra traditionell, kinesisk medicin av. De sägs göra en mer potent. De är tyvärr inte de enda djuren som är i farozonen för kåta kinesers skull.

I Afrika, i bland annat Sydafrika, Kenya och Tanzania, lever åsnorna farligt. I många fall stjäls djuren av fattiga bönder som är beroende av sin åsna för sin försörjning. Många bönder har rapporterat att deras åsna har blivit stulen och senare hittat kadavret efter sin den efter att tjuvar har stulit skinnet. Och tro inte att den slakten är helt smärtfri för åsnan.

I andra fall samlas åsnor in och får stå ihoptryckta på små ytor i tryckande sol, utan möjlighet till skydd eller vatten, i lång väntan på slakt.

Det kineserna är ute efter är skinnet från åsnans rygg. Det kokas tillsammans med olika örter ner i eijao som är en populär traditionell medicin som många i Kina anser har flera fina effekter, allt från att stoppa åldrande till att öka sexlusten. Det marknadsförs till och med som ett gynekologiskt läkemedel som kan minska fruktsamhetssjukdomar hos kvinnor. Efterfrågan är så hög att ejiao kan säljas för upp till 3 500 kr kilot, enligt en rapport från the Donkey Sanctuary.

Skärmdump från Voice of America.

Djurrättsorganisationen South Africa’s Society for the Prevention of Cruelty to Animals har det senaste året konfiskerat mer än 1 000 åsnehudar på väg till Kina. En av deras representanter, Mpho Mokoena, säger till Voice of America att om två år kommer det inte att finnas några åsnor kvar i Sydafrika om det fortsätter så här. Konsekvenserna för de fattiga bönderna kan man ju föreställa sig …

Enligt the Donkey Sanctuary har priset på åsnor i Burkina Faso stigit från drygt 700 kronor 2014 till närmare 1 300 kronor 2016. Nästan en fördubbling! Burkina Faso har nu, liksom Mali, Niger och Senegal, förbjudit export av åsnor. Det har även Pakistan.

Enligt Newsweek finns 44 miljoner åsnor i världen, de allra flesta är arbetsdjur. Minst 1,8 miljoner åsneskinn säljs per år. Fortsätter slakten i den här takten kommer det inte dröja länge innan åsnan hamnar i samma situation som tigern och noshörningen. Konsekvensen för de, ofta fattiga bönder, som äger djuren ska vi inte tala om.

Ja, jag undrar fortfarande vad det är med kinesernas sexdrift och uppenbart bristande potens som gör att de måste utrota djurart efter djurart. Kan de inte bara använda Viagra och parterapi som resten av världen gör?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s