Dressyrskvaller

Zibrandtsen köper UVM-medaljör
Den danska dressyrryttaren Anna Zibrandtsen har shoppat loss rejält den senaste tiden. Det var inte länge sedan hon köpte Dorado och Arlando. Nu har hon även köpt den sexåriga oldenburgaren Quel Filou som förra året tog silver i unghäst-VM under Sascha Schultz. Det skriver Eurodressage.

Quel Filou såldes på PSI-auktionen som treåring och ropades in för 1 miljon Euro av bankmannen Patrice Mourruau. Nyligen skickades Quel Filou och Mourruaus andra auktionsfynd Ferrari till Helgstrand Dressage för att säljas. I utbyte fick han Don Tignanello och Dragao som båda har tränats upp till FEI-nivå och nu kommer att tävlas av Sascha Schultz.

Quel Filou kommer att tävla i unghäst-VM även i år, då med Helgstrands spanska beridare Severo Jurado Lopez.

Anna Zibrandtsen själv är nominerad till det danska EM-laget tillsammans med Arlanda, så vi får säkert se dem i Göteborg. Att resa till Sverige är något Anna gör varje vecka eftersom hon tränar för Jan Brink, så det är bara att mellanlanda på Tullstorp innan hon går in i mästerskapsmodus.

Dressyrfejd i brittiska ridsportförbundet
Det senaste året har det brittiska ridsportförbundet förlorat både sponsorer och nyckelpersoner. Ny ”performance manager” för dressyrlandslaget är Caroline Griffith som ”alla” är eniga om är mycket kompetent. MEN. Och det är ett STORT MEN. Hon är mamma till Lara Butler som rider i landslaget (och är  uttagen som reserv till EM-laget). Det kan därför uppstå mycket delikata situationer vid laguttagningar och liknande. Det har både tränaren/ryttaren Pammy Hutton skrivit om i en av sina krönikor i Horse & Hound och tidningens fasta medarbetare skrivit i en artikel (inte publicerad på nätet, tror jag, därför ingen länkning).

Carl Hester å sin sida har valt att fokusera på sponsortappet i sina krönikor (också i papperstidningen). Exempelvis har förbundet förlorat Land Rover som har varit en mångårig sponsor.

Har jag förstått det hela rätt förlorade förbundet stöd från lotteriöverskott som delas ut till olika idrottsförbund. De försökte då få sina sponsorer att hosta upp stålarna. Sponsorerna blev griniga och drog sig ut helt och hållet. ”Den som gapar efter mycket …”

Därför rider inte Charlotte Dujardin EM
Charlotte Dujardin kommer inte till dressyr-EM i Göteborg om några veckor. En förklaring är att hon inte har någon häst. Jo, det har hon egentligen. Charlotte hade till exempel kunnat kvala Barolo, men hon har tagit en paus från det internationella tävlandet på högsta nivå i år.

Att tävla internationella mästerskap på världens bästa häst (Valegro, så klart) och ha förväntningarna från andra och sig själv, tar på krafterna. Därför har Charlotte koncentrerat sig på stallets yngre förmågor i år. Till exempel det åttaåriga stoet Mount St John Freestyle. Där har vi lite ögongodis, om du frågar mig.

Då: räddades från slakt. Nu: vann internationell GP.
Just nu pågår internationell dressyr på brittiska Hickstead. I gårdagens GP Special vann Frankrikes Pierre Volla med Badinda Altena, en häst som han räddade från slakt, berättar Dressage News.

När Badinda Altena var tre år hade hon ett fult ärr från en skada hon fick som föl och var tänkt att gå till slakt. Hästhandlaren/dressyrryttaren Pierre Volla såg att det fanns kvaliteter i stoet och fick köpa henne för 3 000 Euro. Tanken var att hon skulle säljas, men hon var väldigt svår som tre- till femåring och ingen ville köpa henne.

Pierre behöll hästen och red den först i unghäst-VM och senare i EM 2015 och igår vann de som sagt GPS. Vem sa att bra hästar måste vara dyra?

One thought on “Dressyrskvaller

  1. Pingback: Semestertankar… | Kajsa Boström Dressyr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.