Här behövs fler nollor

Så här vill vi att det ska se ut i slutet av dagen. Skärmdump från Olympics.com.

Har de blågule förbrukat sina nollor i det här mästerskapet eller finns det fler att plocka fram ur rockärmen? Jag hoppas naturligtvis på det sistnämnda.

Dagens hoppning är kval till lagfinalen som går imorgon. Det är 19 lag med idag. Egentligen skulle det ha varit 20, men Australien drabbades av manfall när en av deras deltagare kort innan mästerskapet ertappades med kokain. Så kan det gå, och så blev de bara 19.

Ingen har bytts ut i det svenska laget, utan det är samma ekipage som red den individuella finalen. Det kan vara bra, för de har rejält med självförtroende och säkert lite revanschlusta efter onsdagen. Det kan också vara riktigt illa. Alla våra hästar har gått en pressande omhoppning och kan vara sega i kroppen. Reserven Rolf-Göran Bengtsson fortsätter alltså att stötta sina lagkompisar.

Hans häst Ermindo fortsätter sin japanska semester. Hittills har han varit och tittat på geishor, åkt världens snabbaste tåg, han har upplevt det japanska nattlivet och blev lite för högljudd på en kareoke-bar. Kanske lite mycket sake för Ermindo? Gissa om han har historier att berätta för hästarna där hemma! Jag skulle rekommendera Ermindo att ta det lite lugnt med firandet ikväll om Sverige kommer till final. RGB kan bli inkallad fram till några timmar före start imorgon.

De flesta av de andra lagen har gjort taktiska förändringar i sina lag. Det får man göra i OS. Det här är förändringarna från de individuella tävlingarna:

Argentina
Fabian Sejanes ut, Matias Albarracin – Canavaro 9 in.

Belgien
Niels Bruynseels ut, Pieter Devos – Claire Z in.

Brasilien
Brasilien hade bara två ryttare till start i den individuella klassen. Yuri Mansur var en av dessa. Han kommer dock inte till start. Det gör däremot veteranerna Rodrigo Pessoa – Carlito’s Way och Pedro Veniss – Quabri de l’Isle. Rodrigo kliver därmed in i sitt sjunde OS.

Kina
You Zhang ut, Xingjia Zhang – For Passion d’Ive Z in

Tjeckien
Kamil Papousek ut, Ondrej Zvara – Cento Lano in

Egypten
Abdel Said ut, Mohamed Talaat – Darshaan in

Frankrike
Frankrike har haft lite berg-och-dal-bana i laget. Först skulle Mathieu Billot ut. Han ersattes av Simon Delestre – Berlux Z. Sedan fick Nicolas Delmottes häst Urvoso du Roche kolik, vilket betyder att Mathieu Billot och Quel Filou är tillbaka i laget.

Tyskland
Christian Kukuk ut, Maurice Tebbel – Don Diarado in

Storbritannien
Holly Smith var egentligen ordinarie, men hon ersattes av Harry Charles före den individuella tävlingen. Nu är Holly tillbaka i laget och Harry skulle egentligen ut, men han fick stanna för Scott Brashs häst fick en lättare skada i den individuella tävlingen.

Irland
Cian O’Connor väljer att avstå sin plats trots en fin placering i den individuella klassen eftersom hans häst Kilkenny blödde näsblod under ritten. Hästen har undersökts av veterinärer och mår bra, men Cian sätter hästens hälsa främst och sparar honom för framtiden. Shane Sweetnam och Alejandro ersätter dem. Näsblod kan se väldigt dramatiskt ut, men behöver inte vara det. Exakt vad Kilkennys näsblod beror på är inget som har offentliggjorts.

Mexiko
Manuel Gonzales Dufrane ut, Patricio Pasquel – Babel in

Marocko
Här har vi ett hästbyte för Ali Al Ahrash. USA de Riverland gillade inte vatten så han får stanna i stallet idag. Nu får Golden Lady visa vad hon går för.

Nya Zeeland
Uma O’Neill ut, Tom Tarver-Priebe – Popeye in

Schweiz
Beat Mändli ut, Bryan Balsinger – Twentytwo des Bishes in

USA
Kent Farrington ut, McLain Ward – Contagious in

Ja, då vet vi hur lagen ser ut. Det gäller att vara bland de tio bästa lagen för att komma till morgondagens final. De som är bäst placerade idag får starta sist imorgon.

Nu kör vi!

Hinder 1. OS-hindret. Ett räcke.

Hinder 2. Himeji-slottet. en ljus oxer.

Hinder 3. Höghastighetståget. Ermindo kan berätta allt om det för lagkompisarna. Ett högt och glest räcke.

Hinder 4. Daruma, den japanska lyckoamuletten. En mycket parallell oxer.

Hinder 5. Japansk kaligrafi. En kombination vars bommar ser ut som pennor eller penslar. A-hindret är en trippelbarr. B är ett räcke och sedan oxer ut.

Hinder 6. Samurajen. Ett räcke med samurajsvärd i botten. Vaktas av en samuraj.

Hinder 7. Shibya-övergångsstället. En mur med det berömda övergångsstället i Tokyo målat på.

Hinder 8. Shirakawas bondgårdar. En oxer som ser ut som att någon har gått bananas med färgerna i Photoshop.

Hinder 9. Port of Tokyo Tunnel. En blåsilvrig oxer med vattenspegel i botten.

Hinder 10. De spruckna urnorna. Idag ett räcke.

Hinder 11. Spansk flamenco. Say what?! Ja, banbyggaren är spanjor, så han hyllar här sitt hemland med en prickig oxer som flankeras av gitarrer och en hiskeligt ful klänning.

Hinder 12. De japanska hårprydnaderna. En oxer.

Hinder 13. Hanafuda Spelkort. En tvåkombination med räcke-räcke. Översta delen är en lättriven planka.

Hinder 14. Japansk mat. Sushihindret i form av en stor oxer.

Tjeckiens Ondrej Zvara inleder med tre nedslag och lika många tidsfel.

Kina får samma resultat.

Japans Daishuko Fukoshima hittar en genväg, men river två hinder istället.

Israels Alberto Michan får också tre nerslag.

Mexiko sätter första nollan – på hinder. Enrique Gonzales är felfri med ett tidsfel.

Argentinas Fabian Sejanes får sju fel.

Marocco får 10 fel. Hans häst har ett halvt skrotupplag i munnen.

Nu kommer Nya Zeelands Gruce Goodin med svenske Danny V. Heja Sverige! Nähä, 17 fel.

Irlands Shane Sweetnam gör entré i tävlingen. Milda makter! Efter ett antal nerslag går de omkull. Aj! Aj! Aj!

Egyptens Nayel Nazzar får två nedslag. Helt ok runda.

Frankrikes Simon Delestres sitter i en ridhjälm av märket Hermès. Han rider smart på sin långsamma, välhoppande häst. Det blir felfritt men ett tidsfel.

Nu kommer Henrik! Heja Sverige! Första nollan inom tiden!!! Det är ren poesi.

Från USA kommer Laura Kraut. Hon river urnorna. Hästen vill verkligen framåt, så hon får säga åt den rätt skarpt i slutet av banan. Nick Skelton står i de amerikanska lagkläderna i kiss and cry och är besviken. Nu kan han stå kvar, för nu kommer hans hemmanation.

Holly Smith gör sin OS-debut med ett nerslag på flamenco. Sedan får hon lägga i storbromsen på samma ställe som Laura, men det slutar med 4 fel. Ingen dum OS-debut.

Marlon Modolo Zantonelli kommer från Brasilien, men bor i Belgien tillsammans med sin svenska fru Angelica Augustsson. Han skriker sin häst genom trekombinationen. Det är en fin runda. Och det är felfritt. Utan tidsfel.

Martin Fuchs rider först för Schweiz på sin kämpe Clooney. Felfri, men ett tidsfel.

För Belgien kommer Pieter Devos tar det lugnt. Så lugnt att det blir ett tidsfel för den felfria rundan.

Nu kommer Tyskland. Inget OS i hoppning utan Tyskland. Häst och ryttare kämpar sig runt banan med ett tidsfel.

Hej orange kavaj! Just den här sitter på Willem Greve. Tre nerslag och ett tidsfel lägger inte någon bra grund för Nederländerna.

En mycket trevlig bild. Kan det fortsätta så, tack. Skärmdump från Olympics.com.

Då börjar vi med lagens andreryttare. För Tjeckien får Anna Kelnerova två nerslag.

Kinas Xingjia Zhang håller en bra bit in i banan, men sedan rullar bommarna. Tre nerslag och ett tidsfel.

Koki Saito från Japan verkar ha flyttats, för nu kommer Israels Teddy Vlock in på banan. Hästen bryter ut på trean, slottsoxern, och hoppar över dekorationerna. Det tar en tid innan han får fatt på den. Sen blir det ett nerslag på samurajen innan de cyklar över den blåsilvriga oxern och går omkull. Vilket otäckt fall! Hästen springer iväg och kan snart fångas. Teddy ligger kvar en lång stund på banan, orörlig. Så småningom ser man hur han börjar röra ett ben. Skönt! När han reser sig ser man att han har en uppblåsbar skyddsväst på sig. Klokt. Det kan ha varit den som räddade honom. Troligtvis tappade han bara andan. Jag har själv gjort det någon gång. Folk runtomkring blir jätteoroliga, men det är ingen fara. Teddy kan gå ut från banan för egen maskin.

Mexikanens häst stannar för rött vid övergångsstället. Två stopp innebär uteslutning för Eugenio Garza Perex och Armani SL Z.

Argentinas Martin Dopazo river trippelbarren men klarar resten av kombinationen. Muren hoppas på trekvarten och sedan cyklar de över det silverblå. 14 fel blir resultatet. Quintino har de fulaste flätorna jag har sett sedan 1986. Vita gummisnoddar och stående flätor är bara såååå 1900-tal.

El Ghalo Boukaa river det silverblå och samlar på sig två tidsfel. Inte alls illa, måste jag säga.

Tom Tarver-Priebe och Popey gör debut i detta OS. Vid Photoshop-hindret börjar felen komma. Tre nerslag och ett tidsdel blir resultatet.

Egyptens Mohammed Talaat och Darshaan gör entré. Darshaan är en riktig pojke. Den lyfter väldigt högt över vissa hinder. Men inte tillräckligt över urnorna och uthoppet från sista kombinationen. Och så lägger vi på ett tidsfel.

Av någon anledning startar inte Bertram Allen för Irland, han har dragit sig ur. Frågan är om sistaryttaren Darragh Kenny kommer bry sig om att starta över huvud taget?

Inne för Frankrike ser vi Penelope Leprevost från Frankrike. Uthoppet ur trekombinationen ryker. Hästen är i frambommen på flamenco, men den ligger kvar. Ett tidsfel läggs till nerslaget.

Nu kommer Malin! Heja Sverige! FELFRITT OCH INOM TIDEN!!!! Malin klappar om sin fina, fina häst när de går ut.

Nu fortsätter vi i den här stilen. Skärmdump från Olympics.com.

Jessica Springsteen river i slutet av banan, men håller sig inom tiden.

Harry Charles får ett olyckligt nedslag tidigt i banan. Nästa kommer på flamenco och så hårnålarna. Sista bommen på sista hindret är uppe och snurrar, men håller sig kvar.

Pedro Veniss är näste man ut för Brasilien. Det ser lugnt och städat ut. Ribban darrar en aning på urnorna men ligger kvar. Uthoppet från sista kombinationen ryker och Pedro har ridit så lugnt och städat att han får ett tidsfel. Sverige är nu ensam i ledningen. Låt oss hoppas att det fortsätter på så vis.

Bryan Balsiger gör sin första OS-runda med den äran. Felfritt och inom tiden. Han är jättelycklig och klappar om sin häst.

Jerome Guery har en häst med en väldigt tvär språngkurva. Men det gör ju inget så länge man tar sig över hindren. MEN det blir ett tidsfel, så det kanske hade lönat sig med en lite bredare språngkurva här och där.

Maurice Tebbel har hoppstamtavla som son till René Tebbel, stor under 80- och 90-talen. För sitt Tyskland sätter han en nolla men får två tidsfel. Som svensk säger jag: ”Det är okej. Det gör inget.”.

Marc Houtzager är nästa man i orange kavaj. Han rider fint, men det är inte OS i finridning, utan minst antal fel runt banan vinner. Och det blir inte Marc, för han river inhoppet i den sista kombinationen och får ett tidsfel.

Nu ser det ut som att Japans Koki Saito som skulle ha ridit som nummer två i deras lag inte kommer till start. Han har strukit sig.

Tjeckiske Ales Opatrny är siste man ut för sitt lag. Tre nerslag och ett tidsfel gör att Tjeckien slutar på 45 fel eftersom inget resultat får räknas bort.

Kinas Li Zhenqiang är pappa till lagkamraten Li Yaofeng. Farsan Baloo drar på sig sju fel. Ett för ett nerslag i trekombinationen och tre tidsfel. Kina slutar på 35 fel.

Japan och Israel kommer inte till start med sina sistaryttare. Vi går direkt på Mexikos Patricio Pasquel. Urnorna rivs och det blir ett tidsfel. Just nu står det 6 fel för Mexiko, men de kommer att få ett gäng fel till eftersom de har en utesluten ryttare. Vi får återkomma till vad det slutar på.

Argentinas Matias Albarracin har armbågar som pekar rätt ut över hindren och det blir lite ”funky chicken” över en del hinder. Det håller ända fram till inhoppet i sista kombinationen. Två tidsfel läggs på det och Argentina slutar på 27 fel.

Abdelkebir Ouaddar är Marockos främste ryttare. Hans fina hingst Istanbull kan få flytta hem till kotten. Han kanske är billig nu, eftersom han först får ett nerslag och sedan stannar för rött och sedan river urnorna. Hoppsan! Där rök inhoppet i sista kombinationen och så blir det ett antal tidsfel. 37 fel totalt för Marocko.

Daniel Meech hade problem med Sumo första dagen. Eller rättare sagt, hans häst Cinca hade det. De klonkar i urnorna, som ligger kvar. De klonkar i båda i sista kombinationen, som inte ligger kvar. Och tidsfel. Nya Zeeland slutar på 39 fel.

Irlands sisteryttare startar inte, så nu ser vi Egypten på banan i form av Mouda Zeyada. Hans häst Galanthos SHK är bara tio år. Det blir tre nerslag och Egypten slutar på 29 fel.

Frankrikes Mathieu Billot får två nerslag och ett tidsfel. Hästen hoppar väldigt högt över hindren. Ta det lugnt, hästen! Det räcker om du är någon centimeter över. Laget slutar på 15 fel.

Nu kommer Peder! Heja Sverige! Petade i trean, men den låg kvar. FELFRITT!!! SVERIGE SLUTAR PÅ NOLL FEL!!! Det betyder att Sverige startar sist imorgon.

Det här får gärna vara resultatet imorgon. Skärmdump från Olympics.com

McLain Ward från USA får ett nerslag på hårnålarna och ett tidsfel. USA slutar på 13 fel.

Den nybakade guldmedaljören Ben Maher kommer in. Han river! B-hindret i trekombinationen faller. Storbritannien slutar på 20 fel. Ben klappar om sin häst när han bryter av och stoppar in sin slips som har slitit sig loss under ritten.

Rodrigo Pesso kommer in i det brasilianske laget nu. Han vann individuellt 2004. Hästen ser tåget och blir lite istadig. Sen blir det rivning på rivning på rivning. Fyra ner totalt. Och fyra tidsfel. Brasilien slutar på 25 fel.

Steve Guerdat har också vunnit OS. 2012 fick han guldmedaljen med Nino. Silverblå faller. Plask! Låter det i vattenspegeln när bommen landar. Och så ryker uthoppet i sista kombinationen. Lägg till ett tidsfel så har du recept på en besviken ryttare. Schweiz slutar på 10 fel. 9 av dem stod Steve för.

Belgiens Gregory Wathelet har en fiskbulleliknande hingst som heter Nevados S. Fiskbullen är lite långsam och de får två tidsfel, men det är allt. Nolla på hindret och Belgien slutar på 4 fel. Hela laget har ridit felfritt, men alla har haft tidsfel.

Tyskland ligger i samma sits när Daniel Deusser kommer in med sin Killer Queen. Det blir felfritt och ett tidsfel även för det här ekipaget och även Tyskland slutar på 4 fel.

Sista ekipage in på banan kommer från Nederländerna. Nu är det Maikel van der Vleuten som sportar den orange jackan. Han river tåget. I kombinationen trampar hästen av sig höger framboot. Sedan river han silverblå. Nederländerna slutar på 26 fel och tar sig till final som nionde lag.

Sverige startar alltså sist i finalen. Det är hästhoppningens pole position. Innan dem startar: Belgien, Tyskland, Schweiz, USA, Frankrike, Storbritannien, Brasilien, Nederländerna och Argentina. HEJA SVERIGE!

Den här olympiaden är inget för den med svagt hjärta. Nu ska jag ladda batterierna hos Kotten, så att jag inte får en hjärtattack under finalen imorgon. Och så håller vi alla tummar och tår och hovar och klor att alla 12 hästben är okej till morgondagen. Och du, Ermindo, håller dig från karaoken ikväll. Du kan bli inbytt imorgon och då får du inte vara bakis och hes efter en helkväll i Tokyo.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.