Snart tystnar musiken

Valegro och Charlotte Dujardin under OS i Rio. Skärmdump från Viaplay.

Nu ska de sista dressyrmedaljerna delas ut. Vi har kommit till dressyrens höjdpunkt. Vi har kommit till küren. 18 ekipage har kvalat från det inledande Grand Prix-programmet. Glädjande nog är två av dessa ekipage svenska. De startar precis efter varandra kl. 12.15 och 12.25. Tyvärr tror jag inte på medalj för någon av dem, för konkurrensen är mer än mördande. Jag hoppas på medalj för regerande mästaren Charlotte Dujardin och hennes gulliga lilla ”Pumpkin”. Men jag tror tyvärr inte att de kommer åka hem med någon ytterligare medalj den här gången. I synnerhet som de startar precis efter Isabell Werth och hennes pampiga Bella Rose. Domarna kommer ha det kvar på trumhinnan och så kommer lilla ponnyn in. Inte upplagt för toppoäng. Men jag hoppas på henne och jag hoppas på hennes lagkompisar Carl Hester och unga Lottie Fry.

Så vilka åker hem med medaljer? Isabell är alltid farlig. Men hon utmanas på allvar av lagkompisen Jessica von Bredow-Werndl som har ridit så himla bra det här mästerskapet. Och amerikanerna Steffen Peters och Sabine Schut-Kery kommer ge allt. För att inte tala om de unga danskorna, i synnerhet välridande Cathrine Dufour. De kommer inte lämna ifrån sig några medaljer gratis. Men det är ett mästerskap i dressyr och ett sådant är inte över förrän sista tysken har ridit. I det här fallet är det Dorothee Schneider.

Idag sitter för övrigt vår svenske domare Magnus Ringmark vid bokstaven M.

  • Första ekipage in är Canadas Brittany Fraser-Beaulieu och hennes gigantiska häst All In. De fick vila sig i form igår eftersom de inte fick vara med i lag-EM. Det här ekipaget har som bäst ridit på cirka 79 procent i kür. Inte en medaljkandidat. En aning energisnål piaff och passage och lite trassel i bytena har de. Hon avslutar med en ökad trav in i sista halten. 76,404 procent. Det jublas i kiss and kry.
  • Danmarks första ryttare Nanna Skodborg Merrald travar in på en Zack som ser ut att djupandas med munnen. I april fick det här ekipaget 82 procent i kür. Hon inleder med en piaff med svansen mot domare C. Nanna har några riktigt kul hästar att rida för sin arbetsgivare Blu Horse, bland annat Atteruppsgards Orthilia som brittiska Fiona Bigwood red i OS 2016. Den köptes sedan av Agnete Kirk Thinggard (Lego-familjen) som hoppades kunna uträtta stordåd. Dessa stordåd kom aldrig och sedan slutet av 2019 ägs den av Blu Horse. Med Zack får i alla fall Nanna 80,893 procent idag.
  • Medaljkandidat på banan! Steffen Peters och Suppenkasper. Men de måste verkligen överträffa sig själva för att nå dit. De rivstartar med ökad trav från halten och rätt mot domare C. Tvärnit nästan i staketet och övergång till piaffpiruett. Den syntiga musiken är Men Without Hats, om någon undrar. Och Haddaway. Och Alex Gaudiano. Det är ett riktigt hitmedley. Den tyskfödde Steffen och hans pampige ride presterar ett bra program utan några direkta höjdpunkter. Dock upp i ledning så här långt med 80,968 procent.
  • Nu är det fiskbulle på banan. Portugusiske Fogoso och hans ryttare Rodrigo Torres. Det har varit en trend i ganska många år i kürerna att göra första halten så snart svansen kommit innanför staketet. Sen viker man av i en passage eller sluta eller nåt åt en långsida. Så gör även denna ryttare. Gäsp! Den absolut bästa inridningen jag har sett på många år hade tyske Sönke Rotheberger med Cosmo i EM i Göteborg. Han kom inridande i passage och red i passage nästan hela meddellinjen fram innan han gjorde halt och hälsade. Ståpäls. Lille fiskbullen inne på banan presterar just nu sitt livs show. Rodrigo ökar svårighetsgraden genom att rida byten i varje på en hand. Han avslutar med en passage på en hand. Jag tror att de kommer sätta personbästa. Det här var fint. 78,943 procent är personbästa. Helt rätt tillfälle att göra något sådant. Rodrigo kramas om av sin tränare Kyra Kyrklund och hela laget. Hästen är bara 11 år, så den får vi säkert se i Paris också. Hoppas!
  • Vi håller oss kvar på den iberiska halvön. Spanska Beatriz Ferrer-Salat och Elegance är på väg in på banan. Vi ser fortfarande lite spändhet i hästen. Några dagars tävling till och den spänner av. Synd att det är sista tävlingsdagen idag. Till hästens försvar ska sägas att den har inte gjort så många stora tävlingar i sitt liv. Som femåring gick den 5-årsmästerskapet, sedan blev det inga internationella starter förrän 2019 då den var uppe i GP. 2020 fick den träna hemma och i år har den varit på tre internationella tävlingar innan den tog sin kappsäck och flygbiljett och satte sig på planet till Tokyo. 77,532 procent blev det för det här ekipaget.
  • Nu kommer Carl. Även om han inte vinner idag är han alltid en vinnare för mig. Han inleder med med en ”360” i piaff. Går upp i galopp med medellinjen och gör sedan en dubbelpiruett. Miss i bytena i varje på båge. Skit! Det blir en del småmissar här och där. Lite spänd och hög i halsen i ökade skritten. Men nu är det småsaker att anmärka på. Programmet är superfint och Carl hjälper hästen hela tiden. Det här är ett ekipage i världsklass. Den som skrev instruktionsboken har troligtvis tittat på Carl och sedan beskrivit hur har han gör. Upp i ledning! 81,818 procent.
  • Nu är det en liten paus i en kvart.
  • Första orange fracken på väg in. Den sitter på Hans-Peter Minderhoud. Han glider in i passage, gör en halt (blink and you’ll miss it) och glider vidare i lite passage och piaff vid ingången innan han tar resten av banan i besittning. Dream Boy är lite fladdrig i läpparna. I bytena i vartannat tittar ryttaren ner. När jag var på Irland och red terräng för en massa år sedan sa tränaren ”Look down – fall down” och det är precis vad som händer här. Det blir en miss i tvåorna. I de avslutande travslutorna blir hästen lite väl öppen i formen. Överlag ett väl genomfört program, men jag tycker inte att det är det bästa vi har sett idag. 80,682. Skönt att domarna håller med mig.
  • När USA har blivit av med Verdades kommer nästa fantastiska häst: Sanceo. Och den kommer här. Ryttare är fortfarande Sabine Schutt-Kery. Superkoncentrerad häst som hela tiden lyssnar på sin mamma och undrar vad de ska ta för danssteg härnäst. Hög kvalitet i hela programmet. Ett avbrott till trav innan andra galoppiruetten. Fan! Men det fina med dressyr är att man, liksom i yatzy, kan hämta in missar senare. Det är matematik. 84,300 procent och upp i ledning. Hurra! Och det är ett personbästa med råge. Tidigare personbästa var 76 procent.
  • Danmarks Carina Cassöe-Krüth kommer in på sin söta, svarta häst. Musiken i inridningen är ”Time of my life” från Dirty Dancing. Kul! Ännu roligare blir det när musiken byter till ”Fame”. Den här bruden har en stor portion av självironi. Travprogrammet är fint. Galoppen ackompanjeras av Whitney Houston. Även Carina kör byten på böjt spår. Först tvåor som ersätts av ettor och går sedan tillbaka till ettor och sedan direkt piruett. Det kommer bli höga poäng på det här. Japp. Jag hade rätt. 83,329 procent och in på en andraplats så här långt.
  • Nu kommer Therese Nilshagen och Dante Weltino. Nu håller vi tummarna. Heja Sverige! Ur halt direkt in i paff och sedan ökad trav. Det är många övergångar i traven. Therese har inte gett sig själv en tiondels sekund att andas i det här programmet. Nu – äntligen! – får vi höra musiken i Thereses program. Det var på tiden, för det var väldigt tyst. Tränare Lussans paradgren var att avsluta med ökad trav på en hand. Den kör även Therese. 79,721 procent blir det.
  • Heja Heja Sverige igen! Nu ser vi Juliette Ramel med Buriel på banan. Mycket stark inledning av programmet. Jag tror att det här är det bästa jag har sett det här ekipaget göra. Det skulle jag inte ha skrivit. Det blir miss i ettorna. Men oavsett, Juliette har ridit så att frisyren står åt alla kanter. Men vad gör det, när det blir 81,182 procent!
  • Unga Lottie Fry kommer in på banan i sin första individuella OS-final med den duktige pojken Everdale. Den här tjejen måste ha ett psyke av granit. Hon ser helt avspänd ut i sadeln, ungefär som om hon är ute på nöjestur i skogen med sin ponny. Och det behövs när hästen helt plötsligt verkar se Pokemons i blomman vid K och gör ett bautaskutt. Lottie bara fortsätter som om inget hade hänt. The show must go on. Om vi tittar mellan sadeln och hästen kan jag berätta att det brittiska laget sedan många år rider med LeMieux-shabrak. De är mina favoriter. Kotten har många såna i sin garderob. Jag har aldrig varit med om schabrak som har sådan bra kvalitet. De tål att tvättas gång på gång på gång och behåller både färg och passform. Dessutom funkar de med enkelkåpade sadlar eftersom man sätter fast schabraket i D-ringen. Älskar dem! Älskar också Charlottes ritt. Hon behöver inte smyga in över gränsen hem till Nederländerna, där hon bor. 80,814 procent. Inte personbästa för ekipaget, men ett mycket starkt resultat i hennes första OS. Det är bara tre år till nästa. Hon kommer att vara bättre och hästen kommer vara bättre och hon har flera hästar på samma nivå och på väg upp hos sin arbetsgivare. Tyskland, se upp!
  • Nu är det paus innan sista gruppen börjar kl. 13.00.
  • I kiss and kry ser vi nu ett gäng klädda i röd-vita kläder. Och så en dam i gröna kläder. Vadfalls? Håller Portugal på att invadera Danmark? Nej, det är bara Kyra Kyrklund, tematränare för Portugal, som kollar att hennes elev Cathrine Dufour sköter sig inne på banan. Jag kan meddela att hon sköter sig alldeles utmärkt. Både häst och ryttare ser ut att roa sig. Hästen är så blank av svett att den ser ut som en plastig barbiehäst. Men den kämpar och kämpar och det är så exakt, så precis, såååå snyggt. 87,507 procent!! Kommer det räcka till medalj? Den observante ser att det sitter ett litet handtag i sadelns framvalv. Det är faktiskt tillåtet att ha ett sådan liten rem. Snålvarianten är att sätta en sporrem där. Den med lite mer flis över köper en flätad Stübben-rem tillverkad för ändamålet.
  • Jessica von Bredow-Werndl har presterat ett fantastiskt mästerskap så här långt och var med i det tyska guldlaget. Kommer hon komma hem med ytterligare en medalj? Det här ekipaget har ett personbästa på 89 procent. Nu tittar jag och njuter. För det här är ännu ett snäpp bättre än Cathrine. De avslutar med den återkomna trenden med enhandsfattning i uppridningen. Det här ekipagets enda felsteg kom i sista halten, där hästen tog ett steg åt sidan. 91,732 procent. Ny ledare!
  • Edward Gal kommer in på sin svarte lille hingst. Det skulle vara festligt att se vad som skulle hända om Edward och kanadensiskan som inledde klassen skulle byta hästar. Jag tror att vi skulle få två mer proportionerliga ekipage. I stort sett en felfri uppvisning med några små missar. Det vi ser nu i slutet är världens för tillfället bästa ekipage som samtliga har kapacitet att vinna OS. Den här hästen ägs av familjen Glock, alltså pang-pang Glock. Jag undrar hur det känns att vara sponsrad av någon som blir rikare ju fler vapen som säljs … 84,157 procent. Ingen medalj idag, men med där uppe.
  • Isabell Werth och Bella Rose är världens bästa ekipage för tillfället. Kommer det att räcka idag? Domarna dömer vad de ser idag, så hon ska inte var säker på någonting, för Jessica gjorde en kanonuppvisning. Isabell kommer inte låta en seger gå henne ur händerna. Hon kämpar för varje tiondels procentenhet. Det är en oerhört korrekt uppvisning. I kiss and kry står hästens ägare Madeleine Winter Schultze. Men! Isabell rider lätt i travökningen. Jag vet inte om domarna ser det, men jag ser det. En enhandsfattning i slutet även här. Det är bra. Men det räcker inte. 89,657 procent. Inga rekord idag. Och inget guld.
  • Vår favoritponny är inne på banan. Gio och Charlotte Dujardin. Här har vi en liten ”happy athlete”. Jag hoppas stort på den här lilla parveln. Det är ju inget kul om det bara är tyskt på prispallen. Det är så korrekt, så fint, så samspelt. En häst som älskar sin ryttare. Några små, itsy bitsy, missar som ett galoppinslag i en övergång. Men inget att gråta för. Supersnygg avslutning från passage. Charlotte kramar om sin häst. 88,543 procent. Kommer DET räcka till medalj?!
  • Det är olympiska spelets sista dressyrryttare kommer in på banan. Dorothee Schneider och Showtime måste rida sockorna av sig om de vill komma hem med en medalj till. Musiken är Queens ”The Show Must Go On”. Hästen börjar skritta i första galoppiruetten. Det kostar. Det är spänt i galoppen och flera missar smyger sig in i bytena. Ja, det är OS-final. Men poängen då? 79,432 procent. Det var dyra missar.
  • Åh, vad jag är glad att jag hade fel! Lille Gio fick medalj. Hur coolt är inte det?!
  • Det betyder att medaljfördelningen i dressyren ser ut så här:
  1. Jessica von Bredow-Werndl – TSF Dalera BB
  2. Isabell Werth – Bella Rose
  3. Charlotte Dujardin – Gio

Nu tystnar kürmusiken. Imorgon får vi i publiken vila lite medan fälttävlanshästarna har sin första besiktning. På fredag kör de igång med sin dressyr. Eftersom de är ganska många som ska klaras av på kort tid kommer vissa sändningar att visas mitt i natten vår tid. Ledsen att göra er besvikna, men jag kommer inte att sitta uppe nätterna igenom. Tant är gammal och behöver sin skönhetssömn. De sändningar som visas dagtid kommer jag sitta klistrad framför.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.